Przegląd tematu
Autor Wiadomość
twojtyp
PostWysłany: Czw 14:12, 12 Lut 2015    Temat postu:

Fajny przepis:-) będę musiała zrobić
Saturnina
PostWysłany: Wto 19:43, 04 Lip 2006    Temat postu:

Nie wiem... Mało Razz.
Olciaaa
PostWysłany: Pon 22:09, 03 Lip 2006    Temat postu:

miau, sam tytuł zachęcający Laughing <hahaha> a ile to ma kalorii =P ?
Saturnina
PostWysłany: Nie 21:12, 02 Lip 2006    Temat postu: Tutak w tiestie na otro (Kurczak w cieście na ostro)

Od razu zamieszczam przepis na całe danie dla rodziny 4-osobowej.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
- 8 udek z kurczęcia, tudzież pierś z kurczaka,
- 3 marchewki,
- pietruszka (natka)
- w prawdziwym przepisie powinno być wino, ale że my młodzi, to polecam wode przegotowaną,
- ciasto drożdżowe,
- wegeta, przyprawy etc...
- bułka tarta.
- 3 jajka
- Czosnek (choć bez niego przeżyjemy)
- cebula

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto drożdżowe zagniatamy, rozwałkowywujemy. Udka (tudzież piersi, od teraz nazywam to mianem mięska) umyć. Z kości zdjąć mięso (kości oczywiście zostawiamy na rosół). Mięso przetłuc młoteczkiem. Marchewki umyć, obrać, pociąć w kostkę. Do mięsa dodac bułkę tartą, tak aby powstała jedna masa. Z masy ulepić kuleczki. Kulki oblepić ciastem. Ciasto z farszem w środku obtoczyć w "koglu-moglu". Położyć na blachę. Posypać marchewką. Pietruszkę umyć, pokroić i posypać nią to co jest na blasze. Kuleczki posypać papryką słodką, mieloną. Czosnek pociąć, posypać blachę. Identycznie zrobic z cebula. Doprawiamy jeszcze szczyptą wegety. Wstawiamy do piekarnika, nastawionego na 200 stopni, nagrzewanego 5 minut. Blachę wyjąć, gdy ciasto nabierze złotego odcienia. Mięsko mamy gotowe.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
- 4 torebki kuskusa
- 8 łyżek kurkumy.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A więc... A więc... Kuskus gotujemy wedle przepisu. Później wsypujemy do miski. Wsypujemy całą kurkumę. Mieszamy zawzięcie, aż kuskus nabierze bardzo mocnego koloru. Teraz to co powstało, wkładamy do małych miseczek (miseczki mają być tego samego rozmiaru!) I na talerzu tego członka rodziny, o którego to jest przeznaczone, Kłądziemy miseczkę do góry dnem. Powoli podnosimy, i na talerzu powinna być "górka". Posypujemy marchewką z blachy, na której pieczone było mięso.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teraz sałatka...
Składniki:
- kapusta pekińska,
- sos vinegrette,
- pomidory, (5 małych, 3 duże)
- rzodkiewka, (pęczek)
- pietruszka,
- czosnek.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidory kroimy na bardzo małe kawałeczki (nie wgłębiam się tu w instrukcje umyj, osusz, obierz ze skórki, etc...). Rzodkiewkę tak samo. Pietruszkę również. Kawałki czosnku moga mieć najwyzej wymiary 0,5 cm/ 0,5 cm. Wszystko wrzucamy do jednej miski. I zalewamy to sosem vinegrette (do oliwy [ew.oleju] dodajemy zmielony czosnek, wegetę, pieprz, sól, estragon [albo inne zielsko] i robimy słoczkiem w którym to wszystko ma się znaleźć tzw. "la kukaracza". Czyli wstrząsamy nim przez jakieś 5 minut. I gotowe).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podsumowywując:
1) kuleczki wykładamy na talerz, posypujemy pietruszką.
2) przed każdym z domowników (którzy u mnie za pierwszym razem pytali się zaniepokojeni, dlaczego tak śmierdzi spalonym w kuchni, ale to swoja drogą) stawiamy jego własny talerz, z kupką kuskusu.
3) Miseczke z sałatką, i talerz z kuleczkami zanosimy na stół.
I voile'la [czy jak to się tam pisze]

Wbrew pozorom, ten przepis da się wykonać w jakieś 20 minut. Powodzenia!

Smacznego...

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.