Forum SP 11 w Rybniku
Forum Szkoły Podstawowej nr 11 w Rybniku
Rejestracja
•
Szukaj
•
FAQ
•
Użytkownicy
•
Grupy
•
Galerie
•
Zaloguj
Forum Forum SP 11 w Rybniku Strona Główna
»
Kącik Małego Kucharza
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Add image to post
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Szkoła
----------------
POMOC
Nowości
Nauczyciele
Przedmioty
Pomysły
Nie!
Tak!
Ploteczki
Poza szkołą
----------------
Zajęcia
Informacje
My
Rozrywka
----------------
KONKURSY
MiszMasz
Muzyka
Filmy
Czytelnia
Nasza Twórczość
Gry i Zabawy forumowiczów
Kącik Małego Kucharza
Forum
----------------
Sugestie
Propozycje
Sprawy Organizacyjne
Ankiety
ShoutBox
Przegląd tematu
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
twojtyp
Wysłany: Czw 14:12, 12 Lut 2015
Temat postu:
Fajny przepis:-) będę musiała zrobić
Saturnina
Wysłany: Wto 19:43, 04 Lip 2006
Temat postu:
Nie wiem... Mało
.
Olciaaa
Wysłany: Pon 22:09, 03 Lip 2006
Temat postu:
miau, sam tytuł zachęcający
<hahaha> a ile to ma kalorii =P ?
Saturnina
Wysłany: Nie 21:12, 02 Lip 2006
Temat postu: Tutak w tiestie na otro (Kurczak w cieście na ostro)
Od razu zamieszczam przepis na całe danie dla rodziny 4-osobowej.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 8 udek z kurczęcia, tudzież pierś z kurczaka,
- 3 marchewki,
- pietruszka (natka)
- w prawdziwym przepisie powinno być wino, ale że my młodzi, to polecam wode przegotowaną,
- ciasto drożdżowe,
- wegeta, przyprawy etc...
- bułka tarta.
- 3 jajka
- Czosnek (choć bez niego przeżyjemy)
- cebula
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto drożdżowe zagniatamy, rozwałkowywujemy. Udka (tudzież piersi, od teraz nazywam to mianem mięska) umyć. Z kości zdjąć mięso (kości oczywiście zostawiamy na rosół). Mięso przetłuc młoteczkiem. Marchewki umyć, obrać, pociąć w kostkę. Do mięsa dodac bułkę tartą, tak aby powstała jedna masa. Z masy ulepić kuleczki. Kulki oblepić ciastem. Ciasto z farszem w środku obtoczyć w "koglu-moglu". Położyć na blachę. Posypać marchewką. Pietruszkę umyć, pokroić i posypać nią to co jest na blasze. Kuleczki posypać papryką słodką, mieloną. Czosnek pociąć, posypać blachę. Identycznie zrobic z cebula. Doprawiamy jeszcze szczyptą wegety. Wstawiamy do piekarnika, nastawionego na 200 stopni, nagrzewanego 5 minut. Blachę wyjąć, gdy ciasto nabierze złotego odcienia. Mięsko mamy gotowe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 4 torebki kuskusa
- 8 łyżek kurkumy.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A więc... A więc... Kuskus gotujemy wedle przepisu. Później wsypujemy do miski. Wsypujemy całą kurkumę. Mieszamy zawzięcie, aż kuskus nabierze bardzo mocnego koloru. Teraz to co powstało, wkładamy do małych miseczek (miseczki mają być tego samego rozmiaru!) I na talerzu tego członka rodziny, o którego to jest przeznaczone, Kłądziemy miseczkę do góry dnem. Powoli podnosimy, i na talerzu powinna być "górka". Posypujemy marchewką z blachy, na której pieczone było mięso.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Teraz sałatka...
Składniki:
- kapusta pekińska,
- sos vinegrette,
- pomidory, (5 małych, 3 duże)
- rzodkiewka, (pęczek)
- pietruszka,
- czosnek.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidory kroimy na bardzo małe kawałeczki (nie wgłębiam się tu w instrukcje umyj, osusz, obierz ze skórki, etc...). Rzodkiewkę tak samo. Pietruszkę również. Kawałki czosnku moga mieć najwyzej wymiary 0,5 cm/ 0,5 cm. Wszystko wrzucamy do jednej miski. I zalewamy to sosem vinegrette (do oliwy [ew.oleju] dodajemy zmielony czosnek, wegetę, pieprz, sól, estragon [albo inne zielsko] i robimy słoczkiem w którym to wszystko ma się znaleźć tzw. "la kukaracza". Czyli wstrząsamy nim przez jakieś 5 minut. I gotowe).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podsumowywując:
1) kuleczki wykładamy na talerz, posypujemy pietruszką.
2) przed każdym z domowników (którzy u mnie za pierwszym razem pytali się zaniepokojeni, dlaczego tak śmierdzi spalonym w kuchni, ale to swoja drogą) stawiamy jego własny talerz, z kupką kuskusu.
3) Miseczke z sałatką, i talerz z kuleczkami zanosimy na stół.
I voile'la [czy jak to się tam pisze]
Wbrew pozorom, ten przepis da się wykonać w jakieś 20 minut. Powodzenia!
Smacznego...
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Design by
Freestyle XL
/
Music Lyrics
.
Regulamin