Forum Forum SP 11 w Rybniku Strona Główna Forum SP 11 w Rybniku
Forum Szkoły Podstawowej nr 11 w Rybniku
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Tutak w tiestie na otro (Kurczak w cieście na ostro)

 
Odpowiedz do tematu    Forum Forum SP 11 w Rybniku Strona Główna » Kącik Małego Kucharza Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Tutak w tiestie na otro (Kurczak w cieście na ostro)
Autor Wiadomość
Saturnina
Nawijacz Bez Spoczynku



Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 226
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Miasta Mroku

Post Tutak w tiestie na otro (Kurczak w cieście na ostro)
Od razu zamieszczam przepis na całe danie dla rodziny 4-osobowej.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
- 8 udek z kurczęcia, tudzież pierś z kurczaka,
- 3 marchewki,
- pietruszka (natka)
- w prawdziwym przepisie powinno być wino, ale że my młodzi, to polecam wode przegotowaną,
- ciasto drożdżowe,
- wegeta, przyprawy etc...
- bułka tarta.
- 3 jajka
- Czosnek (choć bez niego przeżyjemy)
- cebula

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto drożdżowe zagniatamy, rozwałkowywujemy. Udka (tudzież piersi, od teraz nazywam to mianem mięska) umyć. Z kości zdjąć mięso (kości oczywiście zostawiamy na rosół). Mięso przetłuc młoteczkiem. Marchewki umyć, obrać, pociąć w kostkę. Do mięsa dodac bułkę tartą, tak aby powstała jedna masa. Z masy ulepić kuleczki. Kulki oblepić ciastem. Ciasto z farszem w środku obtoczyć w "koglu-moglu". Położyć na blachę. Posypać marchewką. Pietruszkę umyć, pokroić i posypać nią to co jest na blasze. Kuleczki posypać papryką słodką, mieloną. Czosnek pociąć, posypać blachę. Identycznie zrobic z cebula. Doprawiamy jeszcze szczyptą wegety. Wstawiamy do piekarnika, nastawionego na 200 stopni, nagrzewanego 5 minut. Blachę wyjąć, gdy ciasto nabierze złotego odcienia. Mięsko mamy gotowe.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
- 4 torebki kuskusa
- 8 łyżek kurkumy.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A więc... A więc... Kuskus gotujemy wedle przepisu. Później wsypujemy do miski. Wsypujemy całą kurkumę. Mieszamy zawzięcie, aż kuskus nabierze bardzo mocnego koloru. Teraz to co powstało, wkładamy do małych miseczek (miseczki mają być tego samego rozmiaru!) I na talerzu tego członka rodziny, o którego to jest przeznaczone, Kłądziemy miseczkę do góry dnem. Powoli podnosimy, i na talerzu powinna być "górka". Posypujemy marchewką z blachy, na której pieczone było mięso.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teraz sałatka...
Składniki:
- kapusta pekińska,
- sos vinegrette,
- pomidory, (5 małych, 3 duże)
- rzodkiewka, (pęczek)
- pietruszka,
- czosnek.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidory kroimy na bardzo małe kawałeczki (nie wgłębiam się tu w instrukcje umyj, osusz, obierz ze skórki, etc...). Rzodkiewkę tak samo. Pietruszkę również. Kawałki czosnku moga mieć najwyzej wymiary 0,5 cm/ 0,5 cm. Wszystko wrzucamy do jednej miski. I zalewamy to sosem vinegrette (do oliwy [ew.oleju] dodajemy zmielony czosnek, wegetę, pieprz, sól, estragon [albo inne zielsko] i robimy słoczkiem w którym to wszystko ma się znaleźć tzw. "la kukaracza". Czyli wstrząsamy nim przez jakieś 5 minut. I gotowe).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podsumowywując:
1) kuleczki wykładamy na talerz, posypujemy pietruszką.
2) przed każdym z domowników (którzy u mnie za pierwszym razem pytali się zaniepokojeni, dlaczego tak śmierdzi spalonym w kuchni, ale to swoja drogą) stawiamy jego własny talerz, z kupką kuskusu.
3) Miseczke z sałatką, i talerz z kuleczkami zanosimy na stół.
I voile'la [czy jak to się tam pisze]

Wbrew pozorom, ten przepis da się wykonać w jakieś 20 minut. Powodzenia!

Smacznego...


Post został pochwalony 0 razy
Nie 21:12, 02 Lip 2006 Zobacz profil autora
Olciaaa
Klawiaturomaniak



Dołączył: 26 Maj 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik =)

Post
miau, sam tytuł zachęcający Laughing <hahaha> a ile to ma kalorii =P ?


Post został pochwalony 0 razy
Pon 22:09, 03 Lip 2006 Zobacz profil autora
Saturnina
Nawijacz Bez Spoczynku



Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 226
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Miasta Mroku

Post
Nie wiem... Mało Razz.


Post został pochwalony 0 razy
Wto 19:43, 04 Lip 2006 Zobacz profil autora
twojtyp




Dołączył: 12 Lut 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Post
Fajny przepis:-) będę musiała zrobić


Post został pochwalony 0 razy
Czw 14:12, 12 Lut 2015 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Forum SP 11 w Rybniku Strona Główna » Kącik Małego Kucharza Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin